4500 злотих фінансової допомоги від Польщі для лікарів та медпрацівників з України: як отримати виплату

Відкрити рахунок онлайн в українському банку, перебуваючи у Польщі

Черговим напрямком підтримки адаптації українських біженців у Польщі стала програма “MedMobilityPoland – підтримка лікарів – біженців з України”. В рамках програми передбачено можливість отримати 4500 злотих фінансової допомоги українськими лікарями та медичними працівниками, які переїхали до Польщі.

Нагадаємо, у яких випадках можна у Польщі викликати “швидку” аби не отримати штраф за хибний виклик

Таким чином польський уряд, зокрема Міністерство охорони здоров’я, намагається підтримати професійну інтеграцію українських лікарів та медичних працівників, які вимушено виїхали з України.

Хто може претендувати на 4500 злотих фінансової допомоги від Польщі та терміни виплат

Подати заявку на отримання допомоги можуть громадяни України – лікарі, лікарі-стоматологи, медсестри або медичні рятівники – що прибули у Польщу для працевлаштування у польській системі охорони здоров’я. 

Фінансова допомога надається для компенсації оплати оренди житла (оплати вартості найму та комунальних послуг) в розмірі до 4500 злотих на 3 місяці.

Допомога може надаватися на термін не більше ніж 3 місяці у період з травня по жовтень 2022 року –  у щомісячному розмірі до 1500 злотих.

Як подати заявку на фінансову допомогу 4500 злотих для лікарів та медпрацівників

Подання заявок на отримання щомісячної виплати у розмірі до 1500 злотих відрізняється для першого місяця перебування українських лікарів чи медичних працівників у Польщі та наступних двох місяців.
Куди направляти заявку

Заявки слід направляти на адресу Фонду Свобода і Демократія, який безпосередньо займається реалізацією проекту MedMobilityPoland під почесним патронатом Міністерства Здоров’я Польщі:

Fundacja Wolność i Demokracja
MedMobilityPoland
Al. Jerozolimskie 30 lok. 14,
00-024 Warszawa

1 місяць проживання: для отримання допомоги українським мігрантам необхідно:
  1. бути медиком (лікарем, лікарем-стоматологом, медсестрою чи медичним рятівником) з України;
  2. мати дозвіл від Міністра охорони здоров’я Республіки Польща на здійснення професійної діяльності медика, отриманого в рамках спрощеної процедури (читайте детальніше про відповідні процедури для лікарівпроцедури для медсестрпроцедури для медичного рятівника);
  3. відкрити рахунок у польському банку;
  4. легально проживати в Польщі та офіційно орендувати житло;
  5. заповнити декларацію про усвідомлення кримінальної відповідальності;
  6. заповнити та надіслати на вказану адресу заяву у двох екземплярах з підписом та отримати позитивне рішення.
До заяви, зазначеної у пункті 6  – у двох видрукованих та підписаних примірниках – слід додати:
  • декларацію про усвідомлення кримінальної відповідальності (завантажити можна за цим посиланням);
  • копію дозволу міністра охорони здоров’я на здійснення професійної діяльності медика в Польщі, отриманого в рамках спрощеної процедури;
  • копію договору оренди, що підтверджує проживання або додаток до угоди про те, що лікар/медпрацівник проживає у приміщенні та орендує квартиру/будинок;
  • підтвердження проведення оплат за житло (оплачені рахунки, підтвердження переказу коштів) – при цьому сума платежів повинна відповідати договору оренди;
  • копію документа, що посвідчує особу громадянина України (перша сторінка закордонного паспорта).
На документах, що подаються не у вигляді оригіналу (у формі копії) слід зробити надпис „Dokument jest zgodny z oryginałem”.
Також ці документи потрібно розбірливим почерком підписати ім’ям і прізвищем, аналогічно їх написанню у закордонному паспорті.
2 та 3 місяць проживання: для отримання фінансової підтримки:
До раніше поданої заяви громадянам України необхідно слід додати довідку з медичного закладу про працевлаштування.

Дана довідка повинна охоплювати період, протягом якого заявник бажає отримати фінансову підтримку на оплату житла на другий та третій місяці.

Або отримати підтвердження від Ментора проекту MedMobilityPoland про те, що дана особа перебуває в активному пошуку роботи.

Також слід надати підтвердження платежів за другий і третій місяці (рахунки-фактури, рахунки, підтвердження переказів). Як і у першому місяці розмір оплат повинен відповідати укладеному договору оренди.

Особливості виплат та інформаційна лінія

Реалізатори проекту наголошують, що сам факт подання заяви не означатиме автоматичне призначення допомоги на оренду житла.

Заява разом із доданими документами буде перевірятись на достовірність наданої інформації. А про прийняте рішення, осіб, які подали заявки на отримання допомоги буде повідомлено електронною поштою або в телефонному режимі.

Для уточнення всіх питань та нюансів подання заяв на отримання фінансової допомоги відкрито інформаційну лінію польською та українською мовою.

Інфолінія доступна за номером (+48) 22 427 65 60 із понеділка по п’ятницю з 9:00 до 17:00.

До речі, зароблені злоті у Польщі завжди можна швидко та безкоштовно переказати до України

 

фото: pexels.com

 

Як правильно знімати кошти у Польщі

Ihor Kobryn

-- Головний редактор, адміністратор та автор порталу UAPL.INFO - Все про Польщу для Українців.- uapl.info - https://www.facebook.com/Uapl.info - https://t.me/uaplinfo

Читайте також

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *